Derfor er det dyrt at sende Bitcoins lige nu
Bitcoin, Generelt

Derfor er det dyrt at sende Bitcoins lige nu

Rigtig mange oplever, at det koster en del penge at sende Bitcoins, og det kan være svært at forholde sig til, hvordan beløbet bliver beregnet. Du kan i princippet godt slippe med at betale samme gebyr for at sende 10 USD og 10.000 USD, det afhænger af transaktionens størrelse i blokken, fordi man betaler gebyrer på byte. Efter manges logik, så er det vildt, at det kan koste 30 USD at sende 10 USD, men det er det ikke. I skrivende stund er der 237.000 ubekræftede transaktionen på Bitcoin-netværket. Der er konkurrence om at komme med i en blok, og derfor flyver gebyrerne i vejret.

Prisen for en transaktion

Det koster 31 USD at lave en Bitcoin-transaktion på netværket lige nu (median). Det er alt for meget, og derfor skal man undlade at sende små beløb lige nu. Det kan overhovedet ikke betale sig. Som nævnt tidligere, så betales der et gebyr på baggrund af byte din transaktion fylder. Derudover skal du konkurrere med alle andre, der vil igennem med deres transaktion på netværket. En miner tager typisk de transaktioner med det største gebyr med i deres blok. Derfor er det et ræs, og som du kan se, så er resultatet, at det er ekstremt dyrt at sende Bitcoins. Skal du have din transaktion igennem inden for næste blok (10 minutter), så skal du sætte et gebyr på 980 satoshi per byte. For et par måneder siden var det 1/3-del af det nuværende niveau, og prisen for en Bitcoin var lavere.

Sådan fungerer beregningerne

Kigger man på de seneste 5 blokke, der er blevet minet, så kan man se følgende: der er 2500-2800 transaktioner, og de fylder omkring 1.000 KB. Dette er 1.000.000 bytes. Alle disse bytes skal deles ud på alle transaktioner, der bliver bekræftet i en blok. Nu vil jeg foretage et par meget rå og upræcise udregninger, som bruges til at give et eksempel på det hele.

Hvis man tager gennemsnittet af blokkenes transaktioner og deler ud på størrelsen, så fylder en transaktion i gennemsnit 370 byte i en blok. Gebyrer betales per byte, og da der er begrænset antal transaktioner der kan komme med i en blok, så bliver man nødt til at overbyde hinanden med gebyrer – hvis man vil have sin transaktion bekræftet meget hurtigt. Dette gør selvfølgelig, at gamle ikke-bekræftede transaktioner ikke bliver bekræftet, og køen for ikke-bekræftede transaktioner bliver større og større. Dette presser gebyrerne længere og længere op, og specielt når der er tale om store udsving, så vil folk sælge – og netværket bliver mere belastet.

Så hvis vi siger, at din transaktion fylder 370 byte, så er det ligemeget, hvor mange BTC du i princippet sender. Det afhænger af størrelsen, fordi gebyrer beregnes ud fra denne størrelse og ikke summen.

Indlægget er skrevet d. 23 december 2017. Der er taget udgangspunkt i tal fra den dag. Dette indlæg udgives på en senere dato, og derfor kan tallene være forkerte. Principperne i artiklen gælder stadigvæk.

 1. Hej.

  Super fed side du har.

  Når man nu er nybegynder og har købt bitcoins for et mindre beløb <10k på f.eks Coinbase eller BitPanda, og man så gerne vil have disse bitcoins over i sin wallet, så skal man vel lave en transaktion som du her snakker om. Er det korrekt forstået? Vil du anbefale at man lader dem står på sin exchange indtil gebyret falder eller er det bare med at få dem flyttet? Hvis man senere vil handle for dem igen, f.eks. købe andre coins, skal man så igen lave en transaktion over til sin wallet på den exchange man vil handle på?

  • Hej Nicolaj,

   Ja, de skal sendes til en wallet – da de helst ikke skal opbevares på en exchange.

   Er der dog tale om et mindre beløb, som du kan tåle at miste, så er det intet problem at opbevare på en exchange. Risikoen er meget lav på en exchange, men den er der. Du får også flere fordele ved ikke at have dem på en exchange, og omvendt.

   Du kan også bare købe Litecoin eller Ethereum på Coinbase, CEX.IO eller Bitpanda og overføre det, da det er langt billigere.

   • Tak for svar.
    Det lyder fornuftigt. Har både LTC og ETH, så det vil jeg staks prøve at overfører.

 2. Hej!

  Er coinbase egen wallet okay, eller er der andre du vil anbefale?
  Da jeg kun har et mindre beløb investeret, kan det så overhovedet betale sig at overføre dem til en wallet? Jeg synes at 30 dollars er et stort beløb for at overføre dem til min wallet, og tilbage igen hvis jeg vil handle videre?

  Mvh
  Klaus

  • Hej Klaus,

   Coinbase er en “wallet”, du kontrollerer ikke dine private keys.

   Du kan overføre til GDAX (ejet af Coinbase: Gratis) og derefter gratis til en wallet.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *