Efter at have set, at mange bliver snydt (eller som mange siger: scammed) inde på adskillige Bitcoin- og kryptorelaterede grupper på Facebook i forbindelse med privat handel med Bitcoin, har jeg besluttet mig for at lave en stor guide til sikker handel med kryptovaluta.

Denne guide gør sig gældende for Bitcoin, Ethereum og mange andre kryptovalutaer. Faktisk vil du også kunne bruge dele af denne guide til almindelig handel på nettet samt brugthandel på sider som Den Blå Avis.

Det er ikke en behagelig følelse af blive snydt på internettet, og det sker for mange – hver eneste dag. Efter at du har læst denne guide, vil du være bedre rustet til at kunne foretage en handel med krypto eller brugte varer for den sags skyld.

Der skal nævnes, at denne guide på ingen måder er udtømmende, men jeg har gjort mit bedste for at inkludere så mange pointer og tips som muligt. Skulle du have input eller kommentarer, så rul ned i bunden og skriv en kommentar 🙂 Al handel er på eget ansvar.

Den ideelle private Bitcoin handel

Drømmescenariet er selvfølgelig, at man finder en privatperson, der sælger Bitcoins eller lignende. Man aftaler en kurs, eller hvor meget man vil få for X kroner. Dette er en rigtig privat handel med Bitcoin!

Derefter sender køberen pengene til sælgeren via den valgte betalingsmetode. Herefter sender sælgeren det aftalte til køberen. Præcis som webshops fungerer. Problemet er dog, at webshops er virksomheder med et ry og mange handler bag sig – du ved, hvem du handler med.

Med privatpersoner er det ikke det samme. Her sender du penge til en person, du ikke kender. Personens identitet kan i mange tilfælde ikke bekræftes, og det gør det en del nemmere at snyde folk. Der skal mere tillid til i en privat handel. Køber du Bitcoins (for eksempel) fra en etableret virksomhed, så overfører du bare pengene uden at tænke på det – netop fordi “identiteten” er bekræftet, og du kan nemt bevise snyd.

Bitcoin handel: Sådan undgår du at blive snydt privat

Den absolut nemmeste måde ikke at blive snydt på, er selvfølgelig at lade være med at deltage i privat handel med Bitcoin. I mange tilfælde er det overhovedet ikke nødvendigt for folk at handle hos private, når det kommer til kryptovaluta. Der findes mange børser (exchanges), der opbevarer midler for over millioner – der handles også meget på disse. Chancen for at blive snydt er lig med 0, hvis vi antager, at børsen ikke lukker ned eller bliver udsat for hacking (godt råd: opbevar aldrig dine midler på børser, brug hellere en hardware wallet).

Børser til Bitcoin eller privat handel?

Typisk skal en privatperson have procenter over markedskursen, og du skal stole på personen, du handler med. Det er billigere og mere sikkert at gøre det igennem en etableret børs som eksempelvis Kraken, Bitstamp og lignende.

Problemet er bare, at det er mere simpelt og hurtigere at gøre det igennem en privatperson – derfor vælger mange at gå den vej. Andre ønsker heller ikke at sende billeder af sygesikringskort og pas ind til børser, og derfor handler de privat. Hvis du ønsker at handle privat, hvilket også er helt i orden, så fortsæt med at læse denne guide og bliv klogere på, hvordan du kan beskytte dig selv mod snyd.

Privat Bitcoin handel: Betalingsmetoder

Nu kommer vi til det, du sandsynligvis er kommet for at læse! Under dette afsnit vil jeg behandle de mest anvendte betalingsmetoder i forbindelse med køb af Bitcoin i Danmark (baseret på mine erfaringer fra grupper på Facebook). I afsnittet vil jeg skrive en beskrivelse af hvert betalingsmiddel, om jeg vil anbefale brugen af dette, hvad du skal være særlig opmærksom på og ekstra information.

Bemærk venligst, at ikke alle påstande kan dokumenteres, da disse bygger på egne erfaringer, andres erfaringer, en del læsning på forskellige fora og generelle antagelser. Jeg kan dog sige, at der er en stor forskel på de forskellige betalingsmetoder.

Bankoverførsel

Her tager jeg udgangspunkt i den klassiske danske bankoverførsel til et registreringsnummer på 4 cifre samt et kontonummer på 10 cifre. Har kontonummeret ikke 10 cifre, så skal der bare sættes 0’er foran, indtil det har.

Hastighed: Der findes efter min erfaring tre forskellige slags bankoverførsler i Danmark: bankoverførsel, sammedags-overførsel og straksoverførsel. En almindelig bankoverførsel bliver synlig på modtagerens konto den næste bankdag. En sammedags-overførsel er synlig på modtagerens konto samme dag, dog intet bestemt tidspunkt. En straksoverførsel er synlig på modtagerens konto med det samme – eller inden for få minutter.

Gebyrer: Det er i mange tilfælde gratis at benytte sig af bankoverførsler. Visse banker har dog gebyrer for straksoverførsler (1-10 kr. typisk). Det er som regel ikke et problem med gebyrerne, fordi de er så lave, hvis de overhovedet eksisterer.

Sikkerhed: Når der er blevet lavet en bankoverførsel, så kan denne ikke trækkes tilbage – med mindre du giver din bank lov til det (ifølge min bank). Det er derfor en meget sikker måde at modtage penge på, hvis du sælger Bitcoins. Bankoverførsel anbefales over alle andre online betalingsformer til køb og salg af Bitcoins.

Typiske måder du bliver snydt på

1. Køberen sender dig en SMS eller mail (typisk SMS) og udgiver sig for at være din bank, og nævner at pengene kan ses på kontoen i morgen. Her skal du IKKE sende Bitcoins, før du kan se pengene inde på din konto.

2. Køberen sender dig et screenshot af sin netbank, hvor han eller hun har overført penge til din konto. Dette kan nemt forfalskes, og du skal derfor tjekke, om pengene er på din konto, før du sender Bitcoins til køberen.

Vær særligt opmærksom på dette

Afsenderens navn skal matche det navn, personen udgiver sig for at have. Gør dette sig ikke gældende, og kan køberen ikke argumentere for hvorfor, så kan der være tegn på misbrug af en andens konto. Det er også en god idé at få afsenderen til at skrive en tekst, du selv vælger, under “tekst til modtager” i deres netbank. Nogle banker kan ikke lide transaktioner i forbindelse med køb og salg af Bitcoins og lignende – nu er du advaret.

MobilePay

Alle bruger MobilePay, og det er en meget populær betalingsmetode i handler, fordi det er så nemt at bruge. Man skal bare sende til et nummer, og man skal ikke bruge Nem-ID for at sende.

Hastighed: En overførsel på MobilePay er på modtagerens konto med det samme. Hvis den ikke er der med det samme, så kan det hjælpe at vente et par minutter og åbne netbanken igen. Der går aldrig længere tid ved en overførsel på MobilePay. Aldrig.

Gebyrer: Det er gratis at sende og modtage penge med MobilePay, hvis du er en privatperson.

Sikkerhed: En overførsel på MobilePay kan ikke trækkes tilbage (ifølge MobilePay’s egen hjemmeside). Det er derfor en sikker måde at modtage penge på, hvis du sælger Bitcoins. Har du ikke mulighed for at bruge Bankoverførsel (hvilket er svært, hvis du har MobilePay), så er MobilePay et godt alternativ. 

Typiske måder du bliver snydt på

1. Køberen sender dig en besked (SMS) og udgiver sig for at være MobilePay. I beskeden står der, at der er blevet modtaget penge, og de kan ses i morgen. De kan ses med det samme, hvis de er blevet sendt. Du skal ikke tro på det og ikke foretage dig noget, før du kan se pengene på kontoen.

2. Køberen sender dig et screenshot af sin MobilePay, hvor han eller hun har overført pengene. Hvis du ikke kan se pengene på din konto, så er de ikke blevet overført.

3. Køberen sender dig en ANMODNING om penge på MobilePay, hvilket er det modsatte af at modtage penge – bliv ikke snydt af dette.

Vær særligt opmærksom på dette

Du får altid en notifikation på MobilePay, når du har modtaget penge (hvis ikke, så har du ikke fået noget)! Afsenderens navn skal matche det navn, personen har på eksempelvis Facebook. Ellers kan der være misbrug! Få personen til at skrive en tekst, du vælger, som tekst til modtager på MobilePay. Få, hvis muligt, afsenderen til at sende dig en SMS fra telefonnummeret med en tekst, du selv vælger. Jeg har læst i en kommentar på Facebook, at køb og salg af Bitcoins er imod MobilePay’s betingelser – pas derfor på med dette. Derudover har MobilePay grænser for hvor meget du kan sende og modtage.

PayPal

De fleste har PayPal, fordi de på et tidspunkt har købt noget på en hjemmeside, der kun accepterede PayPal – eller fordi de skulle modtage en betaling fra udlandet for eksempelvis arbejde eller reklameindtægter. I en privat handel med Bitcoin eller andet, skal du helst undgå Paypal.

Hastighed: Når du overfører penge på PayPal, så vil modtageren få en mail med bekræftelse, og pengene kan ses med det samme – eller få minutter efter overførslen har fundet sted. Pengene vil være på din PayPal konto og bliver ikke overført direkte til din bankkonto!

Gebyrer: Der findes forskellige måder at sende penge på. Hvis man sender penge til “venner og familie” er det som udgangspunkt gratis, mens hvis man betaler for “ydelser”, så koster det et gebyr afhængigt af beløbet. Der er også forskel på at sende fra kreditkort eller fra saldo på kontoen.

Sikkerhed: En overførsel på PayPal kan desværre trækkes tilbage. Det er derfor ikke en sikker måde at modtage penge på, hvis du sælger Bitcoins. Benyt PayPal med yderst forsigtighed. Læs mine anbefalinger omkring PayPal under “vær særlig opmærksom på dette” – brug kun PayPal med folk, du kan stole på.

Typiske måder du bliver snydt på

PayPal er meget nemt at snyde med, derfor kan jeg ikke medtage alle måder du bliver snydt på.

1. Du modtager rent faktisk pengene, men køberen ringer til sin bank og laver en indsigelse, fordi pengene er sendt fra hans eller hendes kort. Derudover kan man også lave indsigelser direkte til PayPal – så en svindler har to chancer her. Jeg vil ikke gå i detaljer her, fordi det vil gøre mere skade end gavn.

2. Du får en falsk mail fra PayPal om at du har modtaget penge – det har du ikke, med mindre du kan se dem inde på din PayPal konto.

3. Du får en mail, hvor du skal bekræfte noget – KLIK IKKE PÅ NOGET, ellers mister du både dine Bitcoins og pengene på din PayPal konto.

4. Køberen sender dig en “invoice” eller faktura på PayPal, og det ligner, at du har modtaget penge. Igen, det har du ikke.

Vær særligt opmærksom på dette

Det er muligt at trække pengene tilbage! Vær opmærksom på afsenderens navn. En god måde at sikre sig mod indsigelser på er at få afsenderen til at sende dig en mail, hvor han eller hun bekræfter. Alternativt en SMS hvor han eller hun bekræfter købet. Få også personen til at skrive en note i  overførslen.

Falske profiler på Facebook

Jeg vil nu gøre opmærksom på et voksende problem på Facebook: falske profiler. Et par medlemmer af Bitcoin Talk – Danmark med meget tillid fra resten af fællesskabet har været udsat for, at der er blevet lavet falske profiler med deres navn og billede.

Disse profiler kontakter andre medlemmer og snyder dem ved at misbruge deres navn. På nuværende tidspunkt bliver der arbejdet på en løsning fra forskellige sider, men der er intet endnu. Når du handler på Facebook, så tjek mange gange, at du chatter med den rigtige person – tjek hvornår profilen er oprettet, antal venner, URL, er han eller hun medlem af den samme gruppe, som du er medlem af?

Hvad med køberne?

Nu har jeg været igennem en del punkter, visse er relevante for købere, mens de fleste er relevante for sælgere. Som udgangspunkt aftaler sælger og køber, hvem der sender penge først. Mange gange bliver sælger snydt på grund af ovenstående grunde.

Hvad kan du som køber gøre for ikke at blive snydt? Få så mange oplysninger om personen. Få en form for “officiel” bekræftelse fra personen – evt. et billede af hans eller hendes ID. Bed den anden part om at smide vandmærke på, for begges sikkerheds skyld. Mange sælger mange Bitcoins og meget ofte, dem kan du trygt handle med. Hvis du ikke har handlet før, så har du ikke tillid fra fællesskabet og kan derfor ikke forvente at være godt stillet i en handel. Jeg vil altid anbefale folk at købe igennem en børs, hvis de vil være meget sikre på ikke at blive snydt.

Jeg er blevet snydt i en privat Bitcoin handel! Hjælp!

Jeg er også blevet snydt i forbindelse med købt af en brugt ting, som nævnt i indledningen. Det første du skal gøre er selvfølgelig at anmelde det til Politiet, dette kan gøres telefonisk, via mail eller møde personligt op på stationen.

De skal bruge oplysninger som: forløb, hvad var aftalen, beløb, hvem du er, hvem er modparten (hvis du ved det), reg. og kontonummer eller mobilnummer på MobilePay. Herefter vil du få en besked på eBoks omkring at sagen bliver behandlet – herefter sker der desværre ikke så meget.

Indtil.. Jeg modtog faktisk en besked i eBoks fra de danske domstole, og personen der havde snydt mig var blevet dømt til at betale det tilbage. Problemet var bare, at han havde snydt 80 andre, før han blev dømt. Jeg har dog ikke modtaget en eneste krone til dags dato. Før du laver en anmeldelse vil jeg lige anbefale at snakke med den anden part om det – hvis ikke så anmeld. Der kan også gøres andre lovlige ting, men disse vil ikke blive nævnt.

Om forfatteren

Du kender mig måske allerede fra forskellige grupper inde på Facebook, hvor jeg hjælper. Jeg er ikke den i Danmark, der har købt eller solgt mest.

Derudover så har jeg handlet rigtig meget på nettet – danske og udenlandske hjemmesider, og kan derfor spotte en del red flags (mistænksomme ting) på hjemmesider.

Jeg brugte også Den Blå Avis samt Gul og Gratis i en periode til at købe brugte ting, hvor man virkelig skal stole på hinanden, hvis man ikke handler kontant. Her var det specielt vigtigt, at man opbyggede en form for tillid – det kan også bruges i Bitcoin-verdenen.

Selvom du gør meget for ikke at blive snydt, så kan du stadig godt blive snydt – og det gjorde jeg! Inde på Den Blå Avis blev jeg for omkring ét år siden snydt i forbindelse med køb af en iPhone, og jeg gjorde en del ting for at sikre mig, at personen ikke ville snyde mig.

Heldigvis forudbetalte jeg kun omkring 60% af det aftalte beløb. Derfor vil jeg også fortælle dig, hvad du kan foretage dig, hvis du bliver snydt i forbindelse med en handel.

Hvis du mener, vi kan hjælpe dig, kan du kontakte os her.