Sådan løser du “Unconfirmed Transaction” på Bitc...
Bitcoin

Sådan løser du “Unconfirmed Transaction” på Bitcoin netværket

Jeg har tidligere skrevet et blogindlæg om dette inde på min anden side ved navn BuyEthereum.dk, men jeg synes lige, at jeg godt kan skrive om “Unconfirmed Transaction” igen på denne blog. Inspirationen til at lave endnu et blogindlæg kommer fra vores Facebook gruppe ved navn “Ethereum Talk – Denmark“, hvor et medlem har stillet følgende spørgsmål:

Lige nu er der rigtig mange, der oplever små problemer med at sende transaktioner på Bitcoin netværket. For at en transaktion går igennem, så skal denne bekræftes, og det går meget langsomt lige nu. I Martins tilfælde har det været et par dage siden hans Bitcoins blev sendt, men de er ikke bekræftet (confirmed) endnu. Jeg spurgte Martin, om jeg måtte skrive et blogindlæg og bruge ham som eksempel, hvis jeg kunne få transaktionen til at blive bekræftet. Dette måtte jeg gerne, og derfor er dette blogindlæg skrevet 🙂

Hvad er en confirmation?

Når du sender Bitcoins over netværket, så starter din transaktion med at være “unconfirmed” dvs. din transaktion er ikke bekræftet. Når transaktionen har denne status, så bliver den sendt til netværket, hvorefter den bliver behandlet af minerne. Indtil denne behandling sker, så vil transaktionen ligge i en såkaldt “mempool”. Her er der ikke tale om en pool som på dansk. Det minerne gør, er at de samler transaktioner i blokke og disse blokke bliver senere hen tilføjet til blockchainen ved at minerne laver proof-of-work. Det giver selvfølgelig logisk mening, at minerne tager transaktioner med de højeste gebyrer først. Med andre ord så bliver disse transaktioner prioriteret. Bekræftelser er antallet af blokke, der er minet efter din transaktion blev bekræftet.

Hvorfor skal det gå så langsomt?

Lige nu er en blok begrænset til at være 1 MB. Den gennemsnitlige transaktion fylder omkring 500 byte, og da en blok består af transaktioner og lidt data, så kan der ca. være 2000 transaktioner i en blok (~1999 transaktioner). Der går omkring 10 minutter mellem hver blok, og den tidligere omtalte “mempool” er hele tiden fyldt, derfor kan transaktioner godt være ubekræftet i meget lang tid. Det fungerede fint tidligere, men nu er der så mange transaktioner på netværket, og da kursen er høj, så betyder det, at det lige pludselig er blevet relativt dyrt at sende Bitcoins.

Hvad kan gøres ved det? Hvordan bliver min transaktion hurtigere?

Din transaktion bliver hurtigere bekræftet, hvis du vælger et ordentligt gebyr. På denne hjemmeside kan du se, hvad det minimale gebyr er, for at din transaktion bliver taget med i den næste blok. Så hvis du vil have, at der kommer en bekræftelse kort tid efter (typisk 10 minutter), så vælger du det gebyr, der står på siden. Gebyret ændrer sig hele tiden, så det er en meget god idé at tjekke hjemmesiden hver gang du sender en vigtig transaktion. Det kan være, at det er blevet dyrere eller billigere. Sandsynligvis dyrere. Men der er også en anden metode til at fremskynde en transaktion – selv hvis den allerede er sendt.

Hjælp! Min transaktion sidder fast

Hvis du som rigtig mange andre har sendt Bitcoins med et for lavt gebyr, så sidder din transaktion fast. Den er ikke blevet bekræftet, og det kan være, at der er gået flere dage. Der er én måde at løse dette problem på. Det løses ved at bruge en transaction accelerator. Værktøjet hjælper dig på den måde, at en mining pool prioriterer din transaktion i deres blok. På nuværende tidspunkt findes der kun én tjeneste, der er gratis. De andre koster penge. Problemet med den gratis tjeneste er, at der er rigtig mange, der vil bruge den. Derfor er det næsten umuligt at bruge den – med mindre man kender et lille trick 😉

Trin 1: Tjek din transaktions gebyr

Jeg bruger Martins transaktion som eksempel. Først starter jeg med at tjekke, hvilket gebyr Martin har valgt til sin transaktion. Dette gør jeg ved at slå TXID’et op på en blok explorer. Blockchain.info er nok den mest populære. Jeg ser, at gebyret er på 65.289 sat/B. Husk at punktum er lig med komma, fordi amerikanerne ikke forstår, hvordan man bruger punktum og komma 🙂

Trin 2: Opfylder dit gebyr kravet for acceleration?

Det minimale gebyr for at blive taget med i den gratis transaction accelerator er på 0.0001 BTC/KB. Hvis vi kigger tilbage på Martins gebyr, så var dette på 65.289 sat/B. Nu skal vi finde ud af, om det er tilstrækkeligt. Der er 1000 B på 1 KB, og der er 100.000.000 (100 millioner) satoshi (sat) på én BTC. Jeg benytter mig af følgende regnestykke:

Dette giver os (i BTC pr. KB):

Minimum var 0.0001 BTC/KB, og Martin brugte 0.00065289 BTC/KB – hvilket er over 6 gange minimum. Derfor kan vi sagtens bruge hans transaktion til at gå videre til næste trin.

Trin 3: Brug ViaBTC’s transaction accelerator

Det omtalte værktøj hedder “ViaBTC Transaction Accelerator”, og du kan finde det ved at klikke lige her. Du bliver mødt af en formular, hvor du skal skrive TXID (transaktions-id) samt captcha. Du indtaster selvfølgelig de to værdier og klikker på “Submit”. Du vil sandsynligvis blive mødt af en besked, hvor der står, at der er for mange transaktioner sendt ind.

Trin 4: Benyt dig af mit lille trick

Nu har jeg brugt værktøjet et par gange, og det har været svært at komme igennem. Jeg har dog læst mig til, at ViaBTC tillader 100 transaktioner i timen, og timeren bliver nulstillet, når vi rammer en ny time. Der er altså stor chance for at komme igennem i tidspunktet XX:00-XX:10. Personligt har jeg oplevet, at hvis man prøver et par gange et par minutter over hel, så kan det lade sig gøre. Folk er dog meget hurtige, prøv et par gange på en dag – spredt ud på dagen. Hvis du kommer igennem, så ser det således ud:

Trin 5: Vent på at ViaBTC miner en blok

For at din transaktion skal blive bekræftet, så skal ViaBTC mine en blok. Du kan tjekke, hvem der har minet de seneste blokke inde på Blockchain.info. Det kan godt tage et par timer, andre gange går der mindre tid. Det er tilfældigt, men de skal nok mine en blok på et tidspunkt. Det er vel hurtigere end den tid, du allerede har ventet.

Resultat af transaction acceleration

Nu har jeg holdt øje med hver eneste blok minet efter jeg har sendt Martins transaktion ind. Jeg har selvfølgelig ikke tjekket Blockchain.info hele tiden – BlockEar.com laver en lyd hver gang, der bliver minet en blok. Egentlig er dette ikke nødvendigt, men jeg vil sikre mig (og undersøge), at Martins transaktion bliver taget med i den næste blok ViaBTC miner.

Efter et par timer blev der endelig minet en blok af ViaBTC, og Martins transaktion har lige præcis 1 bekræftelse. Konklusionen er derfor, at hans transaktion blev taget med i deres næste blok, og at “transaction acceleration” virker. Og ja, man kan også tjekke manuelt, hvilke transaktioner, der er taget med i en blok – hvilket jeg har gjort. Nu er hans transaktions status denne:

Tjekker vi den blok, hvor Martins transaktion er blevet taget med så står der følgende ved den:

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *