I denne artikel vil jeg fortælle en sand historie om en Bitcoin-nybegynder, der mistede 10.000 kr. 3 timer efter han havde købt dem.

Udgangspunktet er en historie fra i går på en Facebook-gruppe. Her har en fortvivlet mand lagt et opslag op om, at han ikke har sendt penge fra sin Bitcoin wallet – men de er forsvundet.

Jeg har fået tilladelse af manden til at bruge ham som konkret eksempel. Jeg har valgt at sløre personlige informationer, fordi min hensigt absolut ikke er at udstille nogen. Den er blot at informere om at dette kan ske – og det sker desværre.

Sagens baggrund

Manden (A) var for nyligt blevet medlem af en Facebook-gruppe, hvor han købte Bitcoins af en privatperson til en værdi af 10.000 kr.

Sælgeren har spurgt, om A havde styr på det generelle med wallets, men A var allerede klar med adresser og det hele. Et par timer efter købet, skriver A et opslag, hvor han ikke kan forstå, hvorfor hans Bitcoins er forsvundet fra hans Blockchain.info wallet.

Det kan også være svært at vide som nybegynder.

Hvad var årsagen til de forsvundne Bitcoins?

Rigtig mange kommenterede opslaget, og en del spurgte ind til sikkerhed. A var helt overbevist over, at der under ingen omstændigheder kunne være tale om fejl fra hans side, fordi han mente, at han ikke havde begået nogen fejl.

Jeg kan dog fortælle, at 99/100 gange er det brugerfejl, når sådan som ovenstående sker. Et par stykker tilbød at hjælpe A, hvor jeg indgik i dialog med ham på Facebook.

Efter lidt og frem tilbage, så spurgte jeg, om han havde været inde på en falsk hjemmeside. Nej, det kunne der ikke være tale om. Jeg bad om screenshots af hans historik på hans telefon, og efter mindre end 10 sekunder havde jeg spottet fejlen:

Spot fejlen

Hvis man kigger på adressen til hjemmesiden, så kan man se, at der ikke står Blockchain.info!

Det er en falsk hjemmeside, der ligner den originale på en prik. Logger du ind på den, så mister du alle dine penge med det samme. Dette er sket for A, og han havde ikke set den komme.

“Problemet” er bare, at denne type angreb (phishing) ikke kun sker på krypto-relaterede sider. Disse personer prøver også at få adgang til email, bank, etc. ved brug af samme metode (falske hjemmesider). Det er et kendt problem for alle, der er på internettet.

Hvis du ikke kender til den slags, så er min anbefaling, at du læser op på sikkerhed, når du bevæger dig rundt på nettet.

Pointen er derfor: du er udsat for en risiko, når du er på nettet, og har du med krypto at gøre, så er denne risiko markant højere. Paraderne skal være oppe!

Kunne vi “annullere” overførslen af Bitcoins?

Som udgangspunkt er alle Bitcoin-transaktioner ikke til at annullere. Heldigvis for A var transaktionen endnu ikke blevet bekræftet af netværket.

Dette betød at vi (~3 personer, der ville hjælpe A med at få hans Bitcoins tilbage) muligvis kunne gøre brug af forskellige metoder, der før i tiden angiveligt har virket. Jeg vil ikke komme nærmere ind på, hvad vi gjorde, da indlæggets formål ikke er at belyse netop denne proces.

Uheldigvis lykkedes det os ikke at få transaktionen annulleret (faktisk ikke annulleret, men overruled af en ny transaktion), men vi gjorde, hvad vi kunne.

Nu tænker du sikkert: Hvorfor lave en overskrift om det, hvis I ikke kunne alligevel? Der er en pointe.

En af Bitcoins egenskaber, og en meget vigtig egenskab, er at man ikke kan trække pengene tilbage. Vi prøvede med lidt avancerede metoder, og det ændrede ikke resultatet.

Det er derfor vigtigt at forstå (specielt for nybegyndere), at Bitcoins og andre krypto-valutaer slet ikke er, som I kender det andre steder fra. Det er meget nemt at hoppe i en fælde, og der er ingen vej tilbage.

Derfor kan det også ske for dig

Nu gælder dette ikke nødvendigvis for A, men rigtig mange køber krypto uden at sætte sig ind i, hvad det egentlig er.

Jeg mener ikke, at du skal kunne redegøre for Bitcoins teknologi, men du bør som minimum sætte dig ind i sikkerhed, og hvad du egentlig laver. Rigtig mange undlader at lave de mest simple søgninger på nettet om information, og det kan ende meget dyrt.

Brug noget tid på at undersøge, hvordan ting fungerer.

Dette kan du gøre for at det ikke sker for dig

Jeg kunne nærmest skrive en bog om det her, fordi man kan altid gøre en ekstra ting for at være mere sikker.

Dog vil jeg komme med hurtige måder, hvorpå du kan forbedre din sikkerhed mht. at holde/opbevare kryptovaluta.

Inde på denne side har jeg skrevet en del om sikkerhed, så det kunne måske være en god idé at kigge lidt rundt. Der er f.eks. en artikel om Bitcoin wallets her.

Hvorfor skal du gå op i sikkerhed og være agtpågivende? Hvis du er på en falsk hjemmeside, så tager det dig 2 sekunder at spare 10.000 kr. (det er 18.000.000 kr. i timen sparet).

Hvis du bruger en online wallet

Du er allerede gået ned på sikkerheden, hvis du bruger en online wallet. Jeg kan dog godt forstå, at det er nemmere at forholde sig til, at man har en konto et sted og ikke bare tilfældige tal (Bitcoin-adresse).

Anvender du en online wallet, burde du slå 2FA til.

Min anbefaling er som udgangspunkt, at du slår alle sikkerhedsmæssige indstillinger til. Overvejer dog, om det ikke vil være en god idé at købe en hardware wallet som Ledger Nano S (~600 kr.) [klik for at købe]. Ellers er en Ledger Blue (~2300 kr.) [klik her for at købe] et godt alternativ, fordi sikkerheden er meget meget bedre her.

Hvis du bruger en klient wallet

Bruger du et program, du har installeret på din computer, så sørg i det mindste for, at din wallet er krypteret med en stærk adgangskode. Det er meget vigtigt, da det næsten er nemmere at få fat i dine penge.

Kryptér som minimum din wallet.

Opdater ofte dine programmer, lav virus-scan en gang om ugen. Har du investeret mange penge i det, så overvej som ved online wallets at købe dig en Ledger Nano S (~600 kr.) [klik for at købe] Sikkerheden er meget højere på en hardware wallet – jeg har selv én.

Hvis du allerede har mistet dine penge

Der er desværre ingen måder du kan få dine penge tilbage på. Med mindre tyven sender dem tilbage selvfølgelig, og det tvivler jeg på.

Jeg ville blive glad, hvis du ville dele din oplevelse i kommentarfeltet i bunden af denne artikel 👇. Hjælp mig med at hjælpe dig!