Trezor Model T anmeldelse

Trezor Model T er en Bitcoin hardware wallet af anden generation produceret af Satoshi Labs. Deres første enhed var en Trezor Model One, og det har været en populær hardware wallet siden 2014, hvor den udkom.

Den nye og forbedrede model er på størrelse med den gamle model, men den store forskel er, at der er en touchskærm med farve, og så er de fysiske knapper fjernet helt. Firmwaren til denne wallet er også blevet skrevet fra bunden, så sikkerheden er i top.

Klik for at købe en Trezor Model T

Pris

En Trezor Model T kan erhverves for kun 198,75 EUR, som cirka er svarende til 1500 kr. Det kan måske virke overvældende, men det er prisen for god sikkerhed.

Opbevarer du mange penge, så skal prisen ikke være det, der stopper dig. Heldigvis er prisen også inklusiv fragt, og der kommer ingen ekstra gebyrer på i form af moms, told og andre gebyrer. Denne wallet sendes nemlig fra et EU-land.

Advarsel: Køb aldrig en hardware wallet fra en anden person. Det er muligt at pille ved enheden og dermed gøre dens sikkerhed dårligere eller fjerne det helt.

Du bør altid købe hos producenten, som vi linker til, og det er ikke det værd at spare et par hundrede kroner på at købe en billig hardware wallet på Den Blå Avis eller Facebook Marketplace.

Sikkerhed

Satoshi Labs har et ry for at producere enheder, der har ekstremt god sikkerhed, når det kommer til opbevaring af Bitcoin (BTC) og mange andre kryptovalutaer. Der er tænk på både fysisk og virtuel sikkerhed.

Trezor er en HD-wallet (hierarchical deterministic), hvor du kontrollerer alle dine private keys. Du kan altså lave en backup af din wallet ved at anvende et seed på 24 ord. Disse ord bliver automatisk genereret af enheden og computeren, så de er helt tilfældige. Dette giver dig endnu bedre sikkerhed. Seedet bliver genereret offline, og du kan være sikker på, at det aldrig kommer til at være på en enhed, der har været tilsluttet internettet.

Du kan gendanne din enhed med de 24 ord (seed), hvis din Trezor-enhed skulle gå hen og gå i stykker eller blive væk. Det er muligt at gendanne din wallet ved at anskaffe en ny Trezor. Alternativt kan du anvende en software wallet som Electrum eller Mycelium. Disse er fuldt ud kompatible med dette seed, og du kan derfor altid gendanne det. Det er vigtigt, at seedet er kompatibelt med andre wallets, hvis nu Satoshi Labs skulle stoppe med at producere flere Trezor-enheder.

Klistermærke

Når du bestiller en Trezor Model T, så kommer den med et manipulationssikret holografisk klistermærke over USB-C porten. Når man prøver at fjerne dette klistermærke, så kan man helt klart se, at der har været noget på før. Dette er godt, fordi så kan du altid se, om nogen har pillet ved din hardware wallet. Har du købt den af en officiel forhandler eller producenten, så skal dette klistermærke være intakt. Køb aldrig hos andre den officielle forhandlere eller producenten.

PIN-kode

Du skal oprette en PIN-kode, når du opsætter enheden. Denne PIN-kode skal ligeledes anvendes, når du skal bruge dine penge, der er på din wallet.

Når du skal indtaste din PIN-kode, så fungerer det på en lidt anderledes måde, end hvad du er vant til. Tallene på skærmen skifter rækkefølge, hver eneste gang du har indtastet et nummer. Derudover deler Trezor Model T ikke information om PIN-koden med computeren. Den gamle Trezor Model One gjorde dette, hvor man kunne se, hvor lang PIN-koden var. Dette gør denne enhed ikke.

Skærmen

Skærmen på denne enhed vil vise dig, hvor du er i gang med at sende kryptovaluta hen. Du kan altså være sikker på, at din kryptovaluta bliver sendt det helt rigtige sted hen, og dermed er du beskyttet mod en lang række forskellige angreb. Du skal dog huske, at denne ikke beskytter mod phishing, hvor der bliver vist en anden modtageradresse.

Du kan læse mere om sikkerhed på den officielle hjemmeside.

Opsætning

Du kan vælge at opsætte din Trezor Model T via den interaktive hjemmeside eller igennem kommandolinjen. Under opsætningen skal du vælge PIN-kode, enhedens navn og et password. Du vil også kunne se, hvad du skal gøre på selve emballagen, enheden kommer i.

Backup seed (24 ord)

Du skal oprette en backup af din wallet ved at skrive 24 ord ned. Dette gør du på det papir, der følger med din enhed. Skal du bruge flere, så kan du anvende et helt almindeligt stykke papir. Der er intet specielt over det papir, der følger med.

Du kan bruge dette seed til at gendanne din wallet på selve enheden, en ny Trezor wallet, på en computer eller på en smartphone.

Paranoide brugere kan vælge at gemme dette seed i et brandsikkert pengeskab eller i en bankboks. Der er rigtig mange forskellige muligheder.

Trezor Model T sammenlignet med andre hardware wallets

Trezor Model T bliver mange gange sammenlignet med Ledger Nano S og Ledger Nano X. Hvad er forskellen, og hvilken wallet er den bedste? Dette kigger vi på i dette afsnit.

Den største forskel på Model T og Nano X er, at den sidstnævnte har Bluetooth. Dette betyder, at du kan tilslutte en Ledger Nano X til en iOS-enhed. Det kan man ikke med Model T.

Skal man dog sammenligne med Ledger Nano S, så er der en række flere forskelle. For det første, så har Model T en række flere funktioner, touchskærm med farve og ingen fysiske knapper. Ledger Nano S bruger derimod en sikker chip, og du får kun en lille LED skærm med fysiske knapper.

Model T er en stor forbedring af Model One, som udkom i 2014, hvor førstnævnte udkom i 2019. Model T har en større skærm, og denne har også farve. Model T understøtter SD-kort, så kan man lave 100% air-gapped transaktioner. Det kan man ikke med en Model One, hvor man skal tilslutte den til computeren for at sende en transaktion. I modsætning til Model One, så har Model T et sikkerhedsklistermærke på selve USB-C porten, hvor Model One har et på pakken.

Uanset hvad, så er Trezor Model T endnu en god hardware wallet fra Satoshi Labs, og det er deres bedste wallet til dato. Skal du bruge en sikker wallet med en masse brugervenlig funktionalitet, så bør du købe en Trezor Model T. Skal du bruge den på farten, eller skal du bruge den med en iOS-enhed, så vælg en Ledger Nano X.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *