Vil du handle Bitcoin?

Opret en handelskonto her


Annonce: 51% of retail investors lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you can afford to take the high risk of losing your money.
5 stjerner
Bedste handelsplatform
Rigtig mange tror, at man kan købe aktier i Bitcoin. Det kan man desværre ikke, i hvert fald ikke direkte. Dette skyldes, at Bitcoin er en valuta – og ingen virksomhed står bag. Dette er det fantastiske ved decentralisering. Ingen ejer det, ingen har kontrol over det? Hvordan køber man det så, spørger du. Dette er en blog om Bitcoins og kryptovaluta, hvor vi behandler alt fra køb til opbevaring samt tips og tricks. Vil du derfor købe Bitcoins (og andre kryptovalutaer) og sætte dig ind i det tekniske, så kan du klikke her for at komme godt i gang – dette vil også gøre dig i stand til at bruge valutaen i stedet for kun at spekulere i den.

Forskellen på XBT Bitcoin aktier og Bitcoin

Det er super vigtigt at forstå forskellen på XBT Bitcoin og Bitcoin. Du finder den førstnævnte inde på NordNet, den anden finder du på rigtige Bitcoin-børser, hvor det vil være benævnt som BTC. Fremover vil jeg kalde den der handles på NordNet for XBT, og den rigtige Bitcoin for BTC. Hvis du køber en BTC, så har du råderet over din valuta. Du kan købe den, sælge den til andre, sende til andre og meget andet. BTC købes på hvad vi i daglig tale kalder for “rigtige” børser, steder hvor du kan købe BTC og ikke XBT. Handler du XBT på NordNet, så køber du faktisk et tracker-certifikat fra XBT Provider AB (Sverige). Køber du dette certifikat, så ejer du ikke Bitcoins, men du har del i de underliggende aktiver – som afspejles på kursen. En rigtig Bitcoin vil koste dig over 100.000 kr. i dag, du kan købe XBT for 740 EUR/SEK. i skrivende stund. Se nedenstående citat, hvor der gives en nærmere forklaring på, hvad der bliver købt:
“The Exchange Traded Note (ETN) is designed to track the performance of the underlying asset (bitcoin) in U.S. Dollar (USD) per bitcoin. It is a synthetic certificate which gives the customer exposure to the price changes in bitcoin without having to buy and securely store bitcoin themselves.” [Kilde: NordNet.dk]
XBT handles i både SEK og EUR. Inde på XBT Providers hjemmeside kan man se, hvordan deres fair value bliver beregnet (den logiske kurs, vil jeg sige). Ud fra mine beregninger og forståelse, så køber du 1/20-del af en Bitcoin ved at købe i EUR (divisor: 0,05), og du køber 1/200-del af en Bitcoin ved at købe i SEK (divisor: 0,005). Se nedenstående video, hvis du stadig er i tvivl:

NordNet eller rigtige Bitcoins?

Personligt køber jeg rigtige Bitcoins, og jeg handler tracker-certifikater inde på Nordnet (det de fleste kalder for Bitcoin aktier). Jeg har holdt øje med tracker-certifikatet og sammenlignet det lidt med, hvad der sker på de rigtige børser. Inde på de rigtige børser er der en meget stor volumen, og det er muligt at prisen stiger eller falder med 20% (og potentielt meget mere) på få minutter. Dette afspejler sig ikke i kursen på tracker-certifikatet (så hurtigt). Børserne har åbent 24/7, så der er aldrig en fastlåst kurs. Der kan være gode penge at hente på børserne og selvfølgelig mange penge at tabe. En anden vigtig ting er, at hvis du ikke vil sætte dig ind i teknologien, så er tracker-certifikatet et godt bud på et alternativ til rigtige Bitcoins. Når du har Bitcoins, så står du for din egen sikkerhed! Du kan miste dine penge på et minut, hvis du gør noget forkert og ikke tænker dig om først. Der er ingen former for indskydergaranti eller lignende. På den anden side, så åbner det op for flere muligheder, hvis du har rigtige Bitcoins. Som jeg har beskrevet tidligere, så kan du jo rent faktisk bruge dem eller sælge dem privat (på visse tidspunkter til en pris over kurserne på børserne). Kort sagt: Der er mange fordele og ulemper ved at vælge den ene eller den anden vej. Hvis du er hardcore, så vælger du selvfølgelig rigtige børser, som du kan finde en liste over lige her.

Hvad med Ethereum?

Det fungerer i princippet på den samme måde som ved Ethereum. Det er de samme, der står bag. Her kan du igen købe et tracker-certifikat med enten SEK eller EUR. Kursen ligger i skrivende stund på 60 EUR eller 60 SEK. Det har ikke været muligt for mig at finde, hvor stor en del af 1 Ether, man køber ved at købe tracker-certifikatet. Princippet er det samme. Alle ovenstående argumenter gør sig stadigvæk gældende, da Ether (Ethereum) er en kryptovaluta og kan anvendes på mange forskellige måder. Denne kryptovaluta har også en del nye funktioner, som Bitcoin ikke har. Mange mener, at denne er den næste meget store kryptovaluta.

Gode råd før du investerer i Bitcoin eller Bitcoin aktier

Rigtig mange køber Bitcoins og kryptovaluta uden overhovedet at sætte sig ind i tingene først. Dette skyldes, at der har været så store stigninger i det seneste stykke tid. Folk køber bare uden at tænke over det, og det er ikke en god idé. Hvis du normalt handler aktier, investerer du så i en tilfældig virksomhed uden at sætte dig ind i det? Det tror jeg ikke, ellers gør du noget forkert. Det samme gør sig gældende for kryptovaluta. Sæt dig ind i tingene. Hvorfor har den værdi? Hvorfor er det så populært? Mener jeg (du), at det kan blive mere værd? Er det i en bobbel? Er det en god investering? Indlægget her er ikke for at få dig til at investere i Bitcoin aktier og skal ikke ses som rådgivning på nogen måder. Jeg forsøger blot at belyse forskellen på to ting, som rigtig mange forveksler. Netop fordi de ikke sætter sig ind i tingene først. Jeg håber, at denne artikel har været brugbar. Som nævnt tidligere, så handler jeg normalt ikke så meget med aktier og tracker-certifikater. Der kan derfor sagtens være fejl i mit indlæg. Påpeg dem gerne i kommentarfeltet 🙂 Læs mere om certifikatet hos MorningStar. Der findes ikke så mange rigtige danske børser, hvor du kan handle med Bitcoin. Der er dog en spiller, der forsøger at etablere sig på markedet.