Bitcoin kan være en kompleks ting at forstå. Efter du har læst denne artikel vil du have et godt overblik over hvad Bitcoin er.
Bitcoin er en digital valuta, der bliver skabt af computere. Bitcoins bliver ikke printet, som traditionel valuta gør. For at skabe Bitcoins, så skal man stille computerkraft til rådighed. Denne computerkraft bliver brugt til at udregne komplekse regnestykker, og hvis din computer udregner regnestykket først, så bliver du belønnet med Bitcoins.
Det er en kæmpe konkurrence mellem mange mennesker og virksomheder, fordi Bitcoins er blevet meget værd med tiden.
Hvad er Bitcoin for noget
Du kan bruge Bitcoins til mange forskellige ting, og der kommer flere anvendelsesmuligheder hver eneste dag. Hvad mange ikke ved, er at Bitcoin stadig er i aktiv udvikling den dag i dag.
Du kan tænke på Bitcoins som penge du har stående online – du kender det allerede fra din netbank. Fordelen ved Bitcoin er dog, at ingen ejer Bitcoin netværket. Det er med andre ord decentraliseret – og det er noget helt nyt og banebrydende. Med andre ord betyder det, at staten, bankerne eller en tredjepart ikke har nogen former for kontrol over dine penge.
Mange stiller derefter spørgsmålet: ”Hvem står bag?” Det er en udvikler ved navn Satoshi Nakamoto (ukendt person eller gruppe), der kom med ideen omkring et elektronisk betalingssystem, der var baseret på matematiske beviser.
Ideen var i bund og grund, at man skulle kunne sende penge på tværs af landegrænser uden at skulle være afhængig af en central enhed. Dette skulle foregå med meget lave transaktionsgebyrer
Dette fungerede egentlig også meget fint indtil omkring 2016-2017, hvor gebyrerne begyndte vokse, og netværket kunne ikke følge med. Man har prøvet at løse problemet ved at lave Lightning Network og et par forks af BItcoin (andre versioner af Bitcoin).
Generelt er det meget billigere at sende penge med Bitcoin i stedet for bankoverførsel.
Næste gang din ven spørger dig om hvad Bitcoin er, så er du klar med en masse fakta!
Hvad er kursen på Bitcoin?
Hvis du vil vide, hvad kursen på Bitcoin er, så kan du tjekke vores kursside om Bitcoin ved at klikke her. Vi opdaterer priserne hvert 5. minut.
Den lidt tekniske del om hvad Bitcoin er
Bemærk venligst, at dette afsnit er beregnet til nybegyndere – så de kan få den simplificerede version af det tekniske med.
Bitcoins bliver som nævnt ikke printet som almindelige penge. Nej, bankerne har slet ikke kontrol over Bitcoins, og de kan slet ikke ”printe” flere for at betale deres gæld og derved gøre valutaen mindre værd, dvs. devaluere den.
Bitcoin netværket
Bitcoins kører på et netværk, som alle kan blive en del af. Som en del af det netværk, så stiller du computerkraft til rådighed og derved miner du Bitcoins (også kaldt mining). Netværket bruges ikke kun til at mine Bitcoins – det bruges også til at bekræfte alle transaktioner på netværket.
Maksimalt antal Bitcoins
Det er ikke muligt at generere et ubegrænset antal Bitcoins. I koden bag Bitcoin er der sat en grænse på 21 millioner Bitcoins. Der kan ikke blive lavet flere end dette, det er det absolutte maksimum.
En Bitcoin kan dog deles i op til 100 millioner dele. Denne enhed kaldes for en Satoshi og er opkaldt efter grundlæggeren.
En Bitcoin skrives derfor som 1 BTC, og 1 Satoshi kan skrives som 0.00000001 BTC.
Bitcoin bruger også symbolet ฿.
Dette svarer egentlig til kroner og ører. Der er 100 ører på 1 krone. I Bitcoin-universet er der 100 millioner Satoshis på 1 Bitcoin.
Hvad er det der gør Bitcoin speciel?
Bitcoin netværket bliver ikke kontrolleret af én enkelt person, virksomhed, stat eller lignende. Alle maskiner på netværket arbejder sammen om at holde netværket kørende.
Hvis der bliver lukket ned for en del af netværket, så kan netværket stadigvæk fortsætte, fordi det ikke er centraliseret. Dette betyder også, at staten ikke kan tage dine penge fra dig eller lave politiske indgreb.
Registrering uden oplysninger
Almindelige banker kræver, at du har pas og sygesikringskort med, hvis du skal åbne en konto hos dem. Derudover stiller de en masse personlige spørgsmål. Det er bestemt ikke nemmere, hvis du er en virksomhed.
Du kan få en Bitcoin konto (hvilket er i praksis er en wallet med adresser) på få sekunder, gratis og uden at skulle have forbindelse til internettet – de fleste wallets er dog tilsluttet internettet, når du skal overføre Bitcoins.
Privatliv
Mange mener, at Bitcoins er anonyme. Det kan diskuteres. Som bruger af Bitcoins kan du have et uendeligt antal adresser, og disse er ikke tilknyttet dit rigtige navn eller andre personlige oplysninger. Bitcoin netværket gemmer dog alle transaktioner, og alle folk kan se dem. Denne historik kaldes for blockchain, og du kan slå alle adresser og deres balance op.
Du ved dog ikke, hvem der ejer adressen. Anvender du derfor en forskellig adresse hver gang du bruger Bitcoins, så får du mere anonymitet.
Billigere end traditionelle banker
Transaktionsgebyrer og hastighed er bedre end bankernes. Det kan tage flere dage at få en overførsel til udlandet igennem, og du skal betale store gebyrer. Dette skal du ikke, når du bruger Bitcoins.
Du kan betale et par kroner i gebyr, og modtageren i Kina har dem efter et par minutter.
Kan ikke trækkes tilbage
På internettet har mange forhandlere og sælgere af brugte ting problemer med svindel, fordi man kan lave en indsigelse til banken og derved få sine penge tilbage.
Dette kan man ikke, når man bruger Bitcoins. Når de er sendt, så er de sendt. Kommer du til at sende til den forkerte adresse, så er der intet, du kan gøre.
Hvilke anvendelsesformål er der med Bitcoin
Hvis du er kommet så langt i teksten, så betyder det, at Bitcoins er noget du måske kommer til at bruge. Fedt! Hvad er det der gør, at du skal bruge Bitcoin?
Der er mange gode grunde til at bruge Bitcoins, men her kommer de typiske grunde til, hvorfor folk bruger Bitcoins.
Alternativ til netbank og banker generelt
Netbank fungerer fint her i Danmark, og vi har også MobilePay, der gør livet meget nemmere. Men hvis du skal sende penge til udlandet, så er der fordele at hente ved at bruge Bitcoins, fordi det er nemmere, hurtigere og billigere.
Danmarks befolkning udgør også en meget lille del af verdens befolkning, og i andre dele af verden har de overhovedet ikke samme muligheder, dem får de ved at bruge Bitcoin.
Beskyttelse mod staten
Du kan ikke få taget dine penge fra staten, skat eller en tredje – med mindre du selvfølgelig giver lov til det.
Det er ikke en opfordring til ulovligheder, men hvis du bor i et land, hvor den politiske situation er ustabil, så er det måske en meget god ide at have sine penge stående i Bitcoins.
Alternativet er jo en lokal valuta, der kan miste værdien eller forsvinde fra den ene dag til den anden.
Et sikrere betalingsmiddel end kreditkort
Rigtig mange internetbutikker oplever problemer med stjålne kreditkort, fordi ejeren kan lave en indsigelse til banken (og så får han eller hun sine penge tilbage).
Hvis man som internetbutik eller webshop accepterer Bitcoin eller kryptovaluta, så har de ikke samme problematik. En overførsel med Bitcoin kan ikke trækkes tilbage.
Hvis flere webshops accepterede Bitcoin og vidste hvad det er, så kunne vi alle også spare penge. Dette skyldes, at det er billigere at acceptere Bitcoins end kreditkort.
Ingen inflation
Inflation betyder kort fortalt, at dine penge mister værdi. Derfor skal man investere, så ens penge i banken ikke mister værdi.
Det samme gør sig ikke gældende for Bitcoins, her kan der maksimalt skabes 21.000.000 BTC. Dette kan ikke ændres.
Hvordan får jeg Bitcoins?
Vi har nu været igennem det basale omkring Bitcoins, og du er helt sikkert klar til at få fingrene i nogle Bitcoins selv.
Men hvordan gør du egentlig det?
Du kan jo ikke bare smutte ned i banken og veksle kroner til Bitcoins (det kunne ellers være smart). Det nemmeste måde er at modtage en betaling for noget arbejde, varer eller lignende direkte i Bitcoins. Har du ikke denne mulighed, så kommer jeg ind på alternativer.
Som udgangspunkt har du følgende muligheder:
- Købe dem kontant hos private eller virksomheder
- Købe dem direkte på børser, hvor du egentlig køber fra andre folk
- Købe dem via bankoverførsel, MobilePay, Paypal eller agurker hos private
- Købe dem via bankoverførsel hos virksomheder (mellemmænd med kommission)
- Købe dem i specielle Bitcoin hæveautomater
Der er andre muligheder, men jeg går ud fra, at folk fra Danmark læser dette blogindlæg, derfor fokuseres der på vores muligheder.
I Danmark har vi heldigvis straksoverførsel og MobilePay, hvilket gør det relativt nemt at købe Bitcoins i Danmark, hvis du bruger en af de to betalingsmetoder.
Med Paypal og kreditkort er det dog ikke nemt på grund af, at disse betalinger kan blive trukket tilbage ved indsigelse til banken eller Paypal.
Du finder derfor næsten ingen der vil anvende disse muligheder. Hvis de gør, så vil de sikkert have kopi af pas eller kørekort og meget andet (og du kommer til at betale gebyrer for det).
Kontant hos private eller virksomheder
Hvis du har en ven, bekendt eller lignende med Bitcoins, så kan du købe af ham eller hende. Du har også mulighed for at benytte dig af forskellige grupper på Facebook for at finde folk.
Privatpersoner kan sælge dem til markedskurs eller til en helt anden kurs, de bestemmer.
Virksomheder sælger også Bitcoins for kontanter, men dette er mest i København-området, og her er kursen lidt over markedskursen.
Direkte på børser
Hvis du opretter dig inde på en børs, så har du mulighed for at købe Bitcoins og mange andre valutaer derinde.
Problemet for mange er dog, at du skal sende kopi af pas, sygesikring og i andre tilfælde noget helt tredje. Du skal lave en overførsel til udlandet, og denne overførsel tager tid og koster penge.
Når du endelig har penge inde på din konto på børsen, så kan du købe Bitcoins til markedskurs. Kursen bestemmes af udbud og efterspørgsel – dvs. folk køber og sælger af hinanden til en pris, de selv bestemmer.
Hvad er en Bitcoin børs?
En Bitcoin børs er en handelsplatform, hvor du kan købe Bitcoins direkte fra sælgere. Du kender nok allerede princippet fra den danske aktiehandelsplatform Nordnet. Bemærk: Det er faktisk muligt at handle med Bitcoins som en form for aktie, du kan læse mere om Bitcoin aktier her.
Bankoverførsel, MobilePay eller Paypal hos private
Det er også muligt at købe Bitcoins med online betalingsmetoder. Her kan du også finde folk inde på forskellige Facebook grupper og hjemmesider.
En meget god hjemmeside til at handle med private er LocalBitcoins.com. Her kan kursen være en del højere end markedskursen.
Bankoverførsel er mest sikkert. Derefter kommer MobilePay og den mindst sikre er selvfølgelig Paypal.
Bankoverførsel hos virksomheder
Jeg kalder typisk disse former for virksomheder for mellemmænd. De bruger dine penge til at købe Bitcoins for på børser og sender dem til dig.
De tager selvfølgelig et gebyr for deres ydelse. Nogle gange sælger de også af egen beholdning, men i praksis vil du få det samme udbetalt, fordi de sælger til markedskurs plus kommission alligevel.
Bitcoin hæveautomater
I Danmark er alle Bitcoin hæveautomater i København og omegn. De er typisk placeret på barer og caféer. Her har du mulighed for at købe dem ved at sætte kontanter i maskinen. Derefter vil der blive overført Bitcoins til din adresse. Gebyrer er forskellige, men typisk meget høje.
Opbevaring af Bitcoins
Bitcoin wallets fungerer på den måde, at de indeholder dine private keys (som egentlig er din adgangskode til en specifik Bitcoin adresse) og kan blive brugt til at bruge dine Bitcoins.
Det er derfor vigtigt, at du vælger den helt rigtige wallet til dine Bitcoins. Heldigvis har jeg skrevet et indlæg lige om dette emne, og det kan du læse mere om ved læse vores Bitcoin wallet guide her. Ved du ikke hvad en wallet til Bitcoin er? Så er indlægget også for dig.
Har du allerede en wallet som f.eks. Ledger Nano S, kan du drage fordel af vores Ledger Nano S guide.
Sådan sælger du Bitcoins
Du har to valgmuligheder ved salg: kontant eller online.
Derefter er spørgsmålet, om det skal være til virksomheder eller privatpersoner.
Virksomheder køber som regel under kurs, mens private køber over kurs. Du er dog mere sikker i en handel med en virksomhed.
Direkte handel med privatperson eller virksomhed
Du finder en virksomhed eller privatpersoner, der ønsker at købe dine Bitcoins. I aftaler betingelserne for handlen, og derefter mødes I på kontoret eller en cafe, hvor du får pengene kontant eller via bankoverførsel, hvorefter du sender dine Bitcoins.
Det kan også foregå online, hvor principperne er de samme. Det er dog mere sikkert at gøre det face to face på en café, fordi risikoen for at blive snydt er langt mindre.
Nogle virksomheder har en automatiseret proces, når du skal sælge Bitcoins til dem. Disse virksomheder kan være fra Danmark eller andre lande. Hvis du vil have pengene hurtigt, så vælg en dansk virksomhed.
Et godt råd: Hvis du handler med store kontantbeløb, så tag en ven med.
Børser
Du kan sælge dine Bitcoins på børser, hvor der er mange ”buy orders” dvs. folk har lagt en ordre på et bestemt antal Bitcoins til en bestemt kurs.
Du kan så vælge at sælge til den højeste ”buy order” eller lave en ”sell order” til en højere kurs og vente på et match. Problemet er bare, at børserne skal have mange oplysninger om dig.
Derudover er der tale om en betaling fra udlandet, hvis du vælger at overføre pengene til din bankkonto. Det koster penge at modtage penge fra udlandet, og processen tager også lang tid her.
Sådan fungerer transaktioner på Bitcoin netværket
Du har sikkert allerede en idé om, hvordan en transaktion fungerer på netværket. Vi har allerede gennemgået det basale omkring adresser. Man sender bitcoins til adresser, som kan ses i ens egen wallet.
Et sjovt fact omkring Bitcoins: man kan spore enhver Bitcoin tilbage til det tidspunkt, hvor den blev minet. Hver eneste transaktion foretaget på Bitcoin netværket er blevet gemt i blockchain.
Man kan sige, at det er et offentligt regnskab over alle Bitcoins. Hvis du kigger på en Bitcoin adresse, så er der faktisk ingen Bitcoins i selve adressen – for at finde ud af, hvor meget der ”ligger” på adressen, så skal man gå alle transaktioner igennem – dvs. hele block chain.
Hvad er en Bitcoin transaktion bestående af
Enhver transaktion på netværket har 3 forskellige oplysninger. Et input, beløb og output.
Input: hvilken adresser sender Bitcoins.
Beløb: hvor mange Bitcoins bliver der sendt.
Et output: hvem modtager Bitcoins.
Sådan er hele blockchain bygget op.
Opbygning af adresser og wallets
Du er på nuværende tidspunkt klar over, at der skal en adresse og en private key til for at sende Bitcoins.
Begge bliver opbevaret i din wallet. En adresse er tilfældigt genererede tal og bogstaver, du kan dog lave en vilkårlig adresse.
En private key er det samme, bare længere – og den må ikke deles med nogen!
Når man sender Bitcoins, så underskriver man transaktionen med ens private key. Herefter bliver den sendt til netværket, hvor minere samler den op og smider den i en blok sammen med andre transaktioner. Hvorefter transaktionen efter et lille stykke tid bliver godkendt (med ”confirmations”).
Du skal vente, fordi din transaktion skal godkendes eller bekræftes af minerne. Minerne får også transaktionsgebyret, hvis de løser en blok. Derudover får de også en belønning i Bitcoins. På den måde bliver netværket holdt kørende.
Hvad er Bitcoin mining?
Det kan som udgangspunkt ikke betale sig af mine Bitcoins i Danmark.
Man skal også investere mange penge i det, fordi konkurrencen er meget hård. Danmark har ikke verdens laveste priser, når det kommer til strøm. Og det kræver meget strøm at have en miner kørende.
Alternativer til at mine derhjemme er at flytte operationen til udlandet, men det kræver kapital. Derudover er der også mulighed for cloud mining. Man køber computerkraft fra en virksomhed, og man miner derfor i princippet efter Bitcoins med deres udstyr.
Der er meget uenighed omkring cloud mining, og om det er reelt eller snyd. Jeg vil ikke sige, at det er det ene eller andet, men du bør være påpasselig omkring brugen af det.
Hvad er den nuværende status på Bitcoin i lovgivningen
Dette afsnit vil omhandle lovgivning omkring Bitcoins og lignende valutaer. Der vil være links til kilder ud fra hver påstand i dette afsnit, da det er en gråzone.
Det er ikke altid, lovgiverne ved hvad Bitcoin er, og derfor spørger mange om nedenstående ting:
- Der er ikke moms på Bitcoins, og du vil derfor ikke kunne få momsfradrag på det. Det gælder for både virksomheder og privatpersoner. Kilde: https://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=2225268&vId=0
- Der skal ikke betales skat af gevinster på Bitcoins og lignende, hvis du har købt det for at bruge det og kursen er steget i mellemtiden. Køber du derfor Bitcoins for at investere i det, så skal du betale skat af gevinster. Kilde: https://www.skat.dk/SKAT.aspx?oID=2156173&chk=214126
Hvad er et Bitcoin alternativ?
Følgende kryptovalutaer er alternativer til Bitcoin, og du kan tjekke deres kurs ved at klikke på linket:
Hvad er “HODL” i Bitcoin sammenhæng?
Du har helt sikkert hørt ordet eller udtrykket “HODL” på tidspunkter, hvor Bitcoin angiveligt skulle crashe – eller hvor kursen bare var på vej ned. Det kan være svært at være nybegynder i kryptoland, og derfor har jeg lavet denne lille artikel til at forklare udtrykket. Udtrykket stammer fra en tråd inde på Bitcoin Talk, hvor en bruger har lavet en stavefejl.
Meningen var, at han ville skrive, at han holder fast i sine Bitcoins, selv hvis kursen går ned. Han tror nemlig på dem på lang sigt. I den forbindelse kommer han til at lave en stavefejl og bytter om på l og d. Hans “hold” bliver nu til “hodl”. Det udvikler sig meget hurtigt til et meme i tråden, men som tiden går, så bliver det til et meget anvendt udtryk inden for kryptovaluta.
Udtrykket er nu 4 år gammelt og har haft “fødselsdag” for et par dage siden. Tråden er blevet besøgt over 700.000 gange, og det viser bare, hvor populært udtrykket er blevet. Næste gang du læser ordet “HODL”, så mener personen der siger det, at du skal holde ud. Lad være med at sælge dine Bitcoins eller anden kryptovaluta – alt skal nok blive godt igen.
Virker HODL i praksis?
For nogle er det en joke, andre tager det seriøst. Jeg har undladt at sælge mine Bitcoins de sidste mange gange, der har været udsving og korrektioner. Resultatet har været, at jeg ikke er fortrudt det (endnu). De gange hvor jeg har solgt Bitcoins, fordi jeg troede den ville crashe, har jeg fortrudt det alle gange. Det kan man ikke rigtig bruge til noget, men det viser bare, at der er noget om det.
Det viser også, at hvis du tror på noget (en investering), så skal du tænke langsigtet og ikke kortsigtet. De sidste par korrektioner har været hurtige, og Bitcoin er steget til et “fornuftigt” niveau igen efterfølgende. Det er en typisk nybegynderfejl at sælge på grund af et relativt lille fald (i krypto!). Jeg har også været der, og jeg har fortrudt det de gange, hvor jeg har gjort det.
Derfor kan der være høje transaktionsgebyrer på netværket
Rigtig mange oplevede i december 2017, at det kostede en del penge at sende Bitcoins, og det kan være svært at forholde sig til, hvordan gebyret for overførsler (miners fee) egentlig bliver beregnet. Du kan i princippet godt slippe med at betale samme gebyr for at sende 10 USD og 10.000 USD, det afhænger af transaktionens størrelse i blokken, fordi man betaler gebyrer på byte. Efter manges logik, så er det vildt, at det kan kunne 30 USD at sende 10 USD i december 2017, men det er det ikke. Der var dengang ca. 237.000 ubekræftede transaktionen på Bitcoin-netværket. Der var konkurrence om at komme med i en blok, og derfor flyver gebyrerne i vejret.
Prisen for en transaktion
Det kostede 31 USD at lave en Bitcoin-transaktion på netværket i december 2017 (median). Klik her for et opdateret tal.
En miner tager typisk de transaktioner med det største gebyr med i deres blok. Derfor er det et ræs, og som du kan se, så er resultatet, at det kan være ekstremt dyrt at sende Bitcoins.
Sådan fungerer beregningerne
Kigger man på de seneste 5 blokke, der er blevet minet, så kan man se følgende: der er 2500-2800 transaktioner, og de fylder omkring 1.000 KB. Dette er 1.000.000 bytes. Alle disse bytes skal deles ud på alle transaktioner, der bliver bekræftet i en blok.
Nu vil jeg foretage et par meget rå og upræcise udregninger, som bruges til at give et eksempel på det hele.
Hvis man tager gennemsnittet af blokkenes transaktioner og deler ud på størrelsen, så fylder en transaktion i gennemsnit 370 byte i en blok.
Gebyrer betales per byte, og da der er begrænset antal transaktioner der kan komme med i en blok, så bliver man nødt til at overbyde hinanden med gebyrer – hvis man vil have sin transaktion bekræftet meget hurtigt.
Dette gør selvfølgelig, at gamle ikke-bekræftede transaktioner ikke bliver bekræftet, og køen for ikke-bekræftede transaktioner bliver større og større. Dette presser gebyrerne længere og længere op, og specielt når der er tale om store udsving, så vil folk sælge – og netværket bliver mere belastet.
Så hvis vi siger, at din transaktion fylder 370 byte, så er det ligemeget, hvor mange BTC du i princippet sender. Det afhænger af størrelsen, fordi gebyrer beregnes ud fra denne størrelse og ikke summen.
Yderligere læsning
- Læs vores nybegynderguide.
- Hvis du skal vælge, hvilken dansk bank du skal anvende i forbindelse med handel med Bitcoin, så læs her.
- Skal du tracke dine investeringer i kryptovaluta, kan du se en oversigt over apps her.
- Har du brug for reel juridisk vejledning inden for emnerne Bitcoin, kryptovaluta og digitale valutaer, så har vi en oversigt over Bitcoin advokater.
- Hvis du vil investere i en ICO, har vi lavet denne guide.
- Du kan give Bitcoin gaver til dine nærmeste
6 Responses
hejsa jeg er bange for at jeg har været meget uheldig..jeg skulle overføre 0,088 btc fra min breadwallet igår aftes,og det så også ud til at lykkedes,men nu bliver jeg meget nervøs da jeg,kan se at den adresse jeg pasted ind pludselig viser sig som en anden adresse jeg skulle have sendt til og jeg ved jeg pasted det rigtige modtager adresse ind.nu star jeg og ved ikke om jeg er købt eller solgt håber I kan hjælpe mig please
Hej
Jeg købte for nylig bitcoins for 1900 kr.Jeg er helt ny inden for området.
Da jeg kom videre i systemet skulle jeg sende id bla. Kopi af kreditkort begge sider og pas med foto da jeg bad om at få pengene tilbage.Hvad er reglerne på dette område og kan det ikke let misbruges.
Jeg opgav mit konto nummer +de 3 tal på bagsiden af mit kreditkort for at de kunne hæve pengene var det dumt gjort?
Håber du kan hjælpe mig med nogle gode svar.
Venlig hilsen
Peter
Hej Peter,
Hvilken side var det på?